• Wilders' BFF - Best Friends Forever: Lega Nord


  “Lang leve de blanken van Europa, lang leve ons ras.” Is dat een uitspraak van een of andere krankzinnige skinhead? Nee, deze woorden zijn eind 2012 uitgesproken door Mario Borghezio, een kopstuk van de Italiaanse extreem-rechtse partij Lega Nord én goede vriend van Geert Wilders. In 2009 wilden ze nog samen Wilders' film Fitna in het Europees Parlement vertonen.

  Al jaren werkt Wilders nauw samen met Lega Nord. Beide partijen willen een extreem-rechts blok vormen in het Europees Parlement. Lega Nord is een islamofobe en racistische partij die ijvert voor afscheiding van het rijke noorden van de rest van Italië. De partij werd jarenlang geleid door Umberto Bossi. Die vindt dat de Italiaanse marine met kanonnen moet schieten op vluchtelingenbootjes. In juni 2013 vergeleek een Lega Nord-senator een Italiaanse minister van Congolese afkomst met een aap. Volgens de senator mocht die “orang oetan best minister zijn, maar ze zou dat misschien beter doen in haar eigen land”. De racistische opmerking leidde tot internationale ophef. Ook Wilders' vriend Borghezio, Europarlementariër namens Lega Nord, haalde kort ervoor fel uit naar de zwarte minister. Hij riep dat zij “de tradities van stammen” aan Italië op wilde leggen. Ook meende hij dat Afrika “geen grote genieën” heeft voortgebracht.

  Borghezio is lyrisch over Wilders en noemt de ideeën van de extreem-rechtse Noorse terrorist Anders Breivik die tweeënzeventig jongeren doodschoot “ten diepste gezond”. Hij noemde eerder de Servische oorlogsmisdadiger Ratko Mladić “een patriot”. Ook werd hij veroordeeld wegens de mishandeling van een twaalfjarige jongen én kreeg hij een boete omdat hij tijdens een gewelddadige actie de houten slaap-pallets van een groep dakloze migranten in de fik zette.

  Wilders ontmoette Borghezio in de Italiaanse hoofdstad Rome in 2009. Ook bezocht hij medio 2013 de huidige Lega Nord-leider. Bij die gelegenheid zei Wilders dat ze “erg veel gemeenschappelijks” hebben. Wilders en Borghezio: Best Friends Forever!

   

  Wildersbff.nl heeft posters gemaakt over Wilders en de volgende partijen:

  *FPÖ
  *Vlaams Belang
  *Lega Nord
  *Front National


  << Voorpagina